1116 Budapest, Kővirág sor 135. | 06-30/9223-985 | delfino@delfino.hu

home
Egy csoda gyermeksziget

Delfino

Kreatív Gyermekközpont

A szó veszélyes fegyver...

A mások részéről érkező figyelem erőteljesen jutalmazó hatású. Azok a dolgok, amelyekre a szülő odafigyel, megerősítődnek a gyermekben, növekednek. Ha csak akkor figyelünk oda gyermekünkre, amikor az valami butaságot csinál, vagy mond, akkor az ilyen viselkedésformákat erősítjük meg, bátorítjuk. Hiszen gyermekünk célja szinte minden esetben az, hogy odafigyeljünk rá. Amennyiben ezt úgy éri el, hogy káromkodik, verekszik, akkor így fog viselkedni a „szent cél”, azaz a figyelmünk elérésének érdekében.

 

A csúnya beszéd, vagy akár a káromkodás különböző életkorokban igen különböző okból és szándékkal hangzik el a gyerek szájából, természetes tehát, hogy az erre való reagálás is erősen életkorfüggő. Ha a három évesnél kisebbekről beszélünk, akik az esetek nagy részében nem vagy alig vannak tisztában ezeknek a szavaknak a jelentésével, inkább csak ösztönösen és a környezet reagálásból érzik, hogy olyasmire találtak, amivel fel tudják hívni magukra a figyelmet.

Idősebb korban a csúnya beszéd elmaradásához vezető hatékony szülői viselkedés az, hogyha a kérdéses szavakat hallva a szülő elmondja a gyermekének, hogy amit az imént mondott, csúnya szó vagy kifejezés, zavarja őt, sőt rosszul eshet azoknak, akiknek mondják, éppen ezért a szülő arra kéri a gyermekét, hogy – ha lehet – ne használja ezt a szót. Hogyha a gyerek a csúnya szavak értelméről kérdez, jó, ha a szülő mindig őszintén, a gyermek értelmi szintjének, világismeretének megfelelően válaszol, és hozzáteszi, hogy az adott kifejezés kerülendő, mit lehet használni helyette. A legfontosabb annak a tisztázása, hogy miért mondta a gyerek azt, amit mondott. Figyelmet akart kelteni, másokat akart megbántani, vagy egyszerűen a dühét fejezte ki ilyen módon? Lehet, hogy nem fogunk teljesen egyértelmű választ kapni, de nagyjából tisztázni lehet a helyzetet.

Fontos, hogy a gyerek tudja, vannak olyan szavak, amelyekkel másokat meg lehet sérteni, fájdalmat lehet nekik okozni, és mi nem szeretnénk, ha ő ezt tenné.

Soha ne felejtsük el azt elmondani gyermekünknek, hogy minden viselkedés korrigálható! Valamint azt, hogy mi bízunk benne és nagyon szeretjük őt, és hogy elhisszük, hogy ez most nagyon nehéz lehet neki. A folyamatos szidással, csak belekergetjük magunkat és gyermekünket egy negatív kommunikációs körbe, amiből nagyon nehéz kiszállni.

Forrás