1116 Budapest, Kővirág sor 135. | 06-30/9223-985 | delfino@delfino.hu

home
Egy csoda gyermeksziget

Delfino

Kreatív Gyermekközpont

Vége az esti mesének? A szülők egyharmada sosem mesél a gyerekének

Nem lehet elég korán kezdeni az esti mesélést, felolvasást, már az egészen pici totyogók is lenyűgözve hallgatják a pár soros meséket, amikor alvásidőre kerül a sor. Sajnos egy új kutatásban azt találták, hogy a szülők egyre kevesebben veszik elő a mesekönyveket, és egyre ritkább, hogy elalvás előtt mesét olvasnának a gyerekeiknek.

Bővebben: Vége az esti mesének? A szülők egyharmada sosem mesél a gyerekének

A természet csodálatos hatása a gyerekekre

Rengeteget ülünk a négy fal között, mesterséges környezetben, és persze a gyerekeink is velünk tartanak. Ha esik az eső, már nem megyünk ki, mert elázunk. Bent maradunk, ha kicsit hűvösebbre fordul az idő, de kánikulában a légkondi is jobb, mint a tűző nap. A hétvégi fél napos kirándulás nem képes kompenzálni az egész heti irodában ülést. Nekem személy szerint egy fél óra plázázástól is fura érzéseim támadnak.

Bővebben: A természet csodálatos hatása a gyerekekre

Gyermekétkeztetés: 141 ezer gyerek ehet ingyen a nyári szünetben

Minden idők legsikeresebb eredményével zárult az ingyenes nyári gyermekétkeztetést támogató pályázat, amely több mint 140 ezer rászoruló gyermeket juttat ingyenes étkezéshez a nyári szünetben – írja a napigazdasag.hu. A tervek szerint jövőre már minden önkormányzat egységesen megteremti az ingyenes gyermekétkezés lehetőségét, az őszi, a téli, a tavaszi szünetben ugyanúgy, mint a nyári 11 hét alatt.

Bővebben: Gyermekétkeztetés: 141 ezer gyerek ehet ingyen a nyári szünetben

Gyurmamese

Hogy ne legyen unalmas feladatmegoldás - "most csinálj egy almát" - meséljünk, miközben készítjük az alakokat. Üljünk a kicsi mellé, és sodorgassunk gilisztát - ez megy a legkönnyebben neki. Énekeljünk hozzá: tekeredik a kígyó, rétes akar lenni.

Bővebben: Gyurmamese

Gyerekszáj a szerelemről

A minap egy óvodában jártam, ahol a gyerekek mágikus gondolkodását mértem fel. Mágikus gondolkodásnak hívjuk, amikor a valóságról csak kevés információjuk van a gyerekeknek, és azt a kevés tudást kénytelenek a fantáziájukkal kiegészíteni. Tulajdonképpen ez éppen olyan, mintha egy puzzle-t raknának ki a fejükben, amiben vannak valósághű darabok is, azonban a hiányzó lyukakat spontán módon egészítik ki számukra releváns, elfogadható elemekkel. Következzék három kislány, három párbeszéd, amiben jól nyomon lehet követni a gyermeki gondolkodás sajátosságait.

Bővebben: Gyerekszáj a szerelemről

A szó veszélyes fegyver...

A mások részéről érkező figyelem erőteljesen jutalmazó hatású. Azok a dolgok, amelyekre a szülő odafigyel, megerősítődnek a gyermekben, növekednek. Ha csak akkor figyelünk oda gyermekünkre, amikor az valami butaságot csinál, vagy mond, akkor az ilyen viselkedésformákat erősítjük meg, bátorítjuk. Hiszen gyermekünk célja szinte minden esetben az, hogy odafigyeljünk rá. Amennyiben ezt úgy éri el, hogy káromkodik, verekszik, akkor így fog viselkedni a „szent cél”, azaz a figyelmünk elérésének érdekében.

Bővebben: A szó veszélyes fegyver... 

Azért növesztette haját a kisfiú, hogy rákos gyerekeknek adja

Két és fél évvel ezelőtt , az akkori 6 éves Christian McPhilamy úgy döntött, hogy megnöveszti a haját. Rengeteget csúfolták az iskolában, és sokan hitték azt, hogy ő valójában lány, ő mégsem gondolta meg magát egy pillanatra sem, hiszen nagyon különleges célja volt. Rákos gyerekeknek akarta adományozni. A kisfiú most, két és fél évvel később vágatta le a haját, amiből 4 25 centis tincs lett, amiket Children With Hair Loss nevű alapítványnak adományoztak.

Forrás

Vigye a szabadba a rövidlátó gyereket!

A szemüvegesek stréberek?

A kutatók előtt az is régóta ismert, hogy a rövidlátás összefügg az IQ-val és az iskolai végzettséggel, vagyis tudományos adatok támasztják alá a közkeletű előítéletet: a szemüveges gyerekek okosabbak. A rövidlátás ezenkívül az iskolai teljesítménnyel is összefügg: jobban teljesítenek a rövidlátó gyerekek. Ugyanakkor az összefüggés ok-okozati viszonyait illetően nem teljesen egységes a tudományos álláspont. Lehetséges, hogy a rövidlátó gyerekek nem olyan ügyesek a kültéri sportokban, a szemüknek kényelmesebb az olvasás, ezért inkább olvasnak, a sok olvasástól pedig okosodnak. De lehet, hogy épp fordítva van: az intelligens gyerekek sokat olvasnak, a sok olvasás pedig rövidlátáshoz vezet. És az sem kizárt, hogy nincs is ok-okozati összefüggés, hanem csak arról van szó, hogy a rövidlátás és az IQ is öröklődik és a két gén kapcsoltan működik, azaz együtt öröklődik. Olyan kutatás is napvilágot látott, amely szerint a kisiskolás gyerekek körében az IQ és a rövidlátás összefügg, függetlenül attól, hogy heti hány könyvet olvasnak el a gyerekek – vagyis lehet, hogy az olvasásnak nincs is köze a dologhoz.

Bővebben: Vigye a szabadba a rövidlátó gyereket!

Rengeteg gyerek kezd internetezni 6 éves kora előtt

Megdöbbentő eredménnyel zárult az a kínai felmérés, amit tíz tartományra terjesztettek ki. A kutatásból kiderült, hogy a gyerekek 60 százaléka már tízéves kora előtt használta az internetet, míg 23,8 százaléka az iskolába kerülés előtt is böngészett a világhálón. A hatéveseknél fiatalabbak aránya egy évvel korábban még 17,5 százalék volt, 2011-ben pedig 15,4 százalék.

Bővebben: Rengeteg gyerek kezd internetezni 6 éves kora előtt